Wednesday, 22 February 2012

Chef Kecik : Banana Ball

Kakak memang minat sangat masak2 ni. Klau boleh hari2 nak buat cake lah, pancake lah. Klau Mama masak, Kakaklah yang tolong Mama sukatkan beras sekarang ni. Excited sangat! 

Adik pun memang copycat. Semua yang Kakak buat, dia nak buat jugak. Jadi sama2lah dua2 tu menyibuk kat dapur, siap tarik kerusi semua nak get better view.

Sebenarnya memang banyak 'akitviti' mudah dan selamat yang anak2 boleh bantu di dapur.Kadang2 mereka ni tak perlu pun mainan2 yang mahal untuk digembirakan. Cuba minta tolong mereka untuk siapkan sesuatu, walaupun perkara yang amat simple pada kita, tetapi mereka pasti teruja dan bila selesai, lihat riak wajah mereka, pasti penuh bangga dan gembira. 

Seperti aktiviti mengupas telur. 


sungguh tekun!


Bermain dengan kulit telur. Aktiviti 'sensorial', jangan lupa boleh diselitkan juga dengan pebelajaran, seperti menerangkan yang ini 'hard' atau 'soft' dan sebagainya.

Kami juga ada membuat 'banana ball' yang sebenarnya adalah jemput2 pisang biasa saja. Memang favourite Kakak dan Adik.
menuggu arahan...




Of course lah Mama yang goreng, belum masanya lagi nak suruh Kakak handle minyak panas.
Mudah tetapi menyeronokkan! (cuma yang tak seronok sangat tu part nak kemas lah) Pin It

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...